Nagrody i wyróżnienia 2013

Oprócz udziału w wielu wydarzeniach o charakterze biznesowym, 2013 rok był dla Grupy TAURON bardzo pomyślny także ze względu na otrzymane nagrody i wyróżnienia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.

Marzec

Grupa TAURON została nagrodzona Diamentami Forbesa w corocznym rankingu wyróżniającym działalność najlepszych firm.

Nagrodzono również stronę internetową TAURON Polska Energia, która została uznana za najlepszą stronę internetową w województwie śląskim, wygrywając w rankingu e-Diamenty Forbesa & Biznes.pl 2013.

TAURON Dystrybucja podczas gali Diamenty Forbesa 2013 otrzymał pierwszą nagrodę w kategorii przedsiębiorstw o przychodach powyżej 250 mln zł w Małopolsce.

Kwiecień

TAURON Polska Energia uplasował się na pierwszym miejscu wśród podmiotów debiutujących w rankingu odpowiedzialnych firm, opublikowanym przez „Dziennik Gazetę Prawną”. W generalnej klasyfikacji spółka znalazła się na 23. pozycji, a w branży paliwowo-energetycznej na czwartym miejscu.

Maj

TAURON Polska Energia zajął 6. miejsce na Liście 500 „Polityki”, utrzymując pozycję sprzed roku, a wśród najbardziej zyskownych przedsiębiorstw awansował o jedną pozycję – na miejsce piąte.

Grupa TAURON znalazła się na 13. pozycji w rankingu dwudziestki liderów na XX-lecie Listy 500. W XV edycji Listy 500 „Rzeczpospolitej” TAURON zajął siódmą pozycję, podobnie jak przed rokiem. Tę samą lokatę zdobył w towarzyszącym Liście 500 rankingu firm, które najbardziej poprawiły wynik netto. Grupa TAURON została również sklasyfikowana na miejscu 5. wśród największych inwestorów i na miejscu 9. wśród największych pracodawców w Polsce.

Czerwiec

TAURON Wytwarzanie został laureatem Zespołowej Śląskiej Nagrody Jakości przyznanej przez Regionalną Izbę Gospodarczą w Katowicach w kategorii Wielkie organizacje produkcyjne. Jury konkursu doceniło współdziałanie spółki ze środowiskami naukowymi i badawczymi z całego kraju oraz zaangażowanie w inwestycje proekologiczne.

TAURON Ekoenergia otrzymał wyróżnienie Filary Polskiej Gospodarki dziennika „Puls Biznesu” jako jedno z pięciu najbardziej znaczących przedsiębiorstw na Dolnym Śląsku. Jury wzięło pod uwagę skalę działania przedsiębiorstw oraz ich znaczenie dla lokalnej społeczności.

Wrzesień

TAURON Polska Energia awansował o jedną pozycję - na 17. miejsce - na Liście 500 największych firm Europy Środkowo-Wschodniej opracowanej przez dziennik „Rzeczpospolita” i Deloitte. Spółka znalazła się również wśród 25 największych spółek giełdowych.

Październik

TAURON Polska Energia otrzymał od kapituły konkursu The Best Annual Report, organizowanego przez Instytut Rachunkowości i Podatków, drugą nagrodę główną w kategorii przedsiębiorstw za raport roczny za 2012 r. oraz dwa wyróżnienia: za najlepszą wartość użytkową raportu rocznego oraz za najlepsze sprawozdanie Zarządu z działalności.

Listopad

W III edycji konkursu im. Stanisława Staszica na najlepsze produkty innowacyjne TAURON Polska Energia otrzymał „Laur Innowacyjności 2013”, przyznawany przez Naczelną Organizację Techniczną. Jednym z flagowych przedsięwzięć branych pod uwagę była działająca w Grupie TAURON pilotowa instalacja CCS, służąca do wychwytywania dwutlenku węgla ze spalin.

Grudzień

Raport zrównoważonego rozwoju Grupy TAURON zdobył nagrodę internautów w siódmej edycji konkursu Raporty Społeczne, organizowanego przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Raport to przegląd praktyk i projektów kierowanych między innymi do klientów oraz społeczności lokalnych, realizowanych zarówno przez spółki Grupy TAURON, jak i Fundację TAURON.